cara-cara nak tangkap gambar di dekstop komputer.


Assalamualaikum dan salam sejahtera pada pembaca sekalian,rasa-rasa aerol dah lama tak buat posting pasal tutorialkan.Aerol mintak maaf lr kepada yang menanti posting tutorial dari Aerol *eceh mcm ada jew..


Harinie Aerol nak tunjuk sikit cara nak tangkap gambar dari dekstop,benda ni mungkin da ramai yang tahu,tpi masa aerol bukak formspring,facebook,shoutbox. ada pula orang yang bertanyakan tutorial ni,huhu okeyh lr,memandangkan harinie ada masa sikit,aerol share lr tuto ni kepada yang tercari-cari tu yea..

First sekali,aerol ada dua cara nak tunjuk bagaimana kita bolah tangkap gambar di dekstop tu,first sekali,kita boleh menggunakan kekunci di papan keyboard kita,yang kedua kita boleh menggunakan software biasa yang bernama photoscape.

Cara pertama:Hala kan pointer mause korang dekat target dekstop yang korang nak tangkap dijadikan gambar tu,selepas tu,tekan ctrl,alt dan print screen/sysrq secara serentak.(kalau takjumpa button *print screen/sysrq* di keyboard korang korang cari perkataan prt scr/sysrq...kadang-kadang perkataan dikeyboard menggunakan perkataan singkatan kata.okeyh,mari kita sambung,selepas korang dah tekan yang macam aerol cakap tadi,korang pergi ke piant*tempat korang main lukis-lukis tu hehhe,dan tekan paste di mause.nnti dia akan keluarkan gambar mcm contoh bawah ni.
 
Contoh gambar yang telah di screen short(clik untuk tumbesaran)

 Cara kedua:cara ni amat mesra pengguna sedikit,tapi kene lr download satu software ni untuk screen short tu,okeyh,mula2 kene download dulu.click sini.

Dah download,oke macam biasa lr,install dulu,cara-cara nak install tu aerol tak perlu lah tunjuk,^^ mesti dah pandai kan.mari mulakan tutorial,mula-mula click pada software photoscape yang telah diinstall tu,kalau nak lebih faham.tengok gambar yang aerol sediakan dibawah ni -->

Click untuk tumbesaran.(tekan screen capture macam pointer biru tu)

Nanti dia akan keluar pop-up macam ni,dan tekan capture region atau mana-mana yang bersesuain dengan taste korang :).. .senang jew kan... Sila tupuk tangan pada diri sendir ^^ pap! pap! pap! pap!..hahaha

8 ulasan:

c-tea berkata...

bagus2...ni entry sangat bagus..huhu

Aerol Hafiezi berkata...

sama3,haha.. .

CIK TOM berkata...

salam..entry ni buat admin faceblog..sila baca dan ambil tindakan sewajarnya..terima kasih..

http://www.ciktom.com/pesanan-pada-yang-copypaste-entry/

Aerol Hafiezi berkata...

okeyh cik tom :)

lala berkata...

aerol , tak faham lahh .

Aerol Hafiezi berkata...

buat3 faham jeww heheh xD

Leeyana Edleeya Hanif berkata...

thnx sgt2 dgn tutorial nyh .. sye mmg da lme crik fungsi nyh .. thnx sgt2 okeyyy

izZaTi FaRzaNa berkata...

aerol,asal tak boleh nak paste kat paint tu?

Artikel menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

lik lak,kejap jeww ^^

Daisypath Anniversary tickers