Cara-cara nak letak background di belakang tajuk widget



Assalamualaikum,salam sejahtera dan salam satu malaysia. .

Hari ni aerol nak ajar satu tutorial,cara-cara nak letak background pada belakang tajuk widget blog,keadah dia mudah sahaja untuk difahami..baiklah,ikut langkah-langkah yang aerol ajar kat bawah ni yea.

1.pergi ke design/edit html/dan tick expand widget template


2.kemudian,cari code h2 {  (untuk mempermudahkan pencarian coding tersebut,aerol sarankan korang tekan Ctrl dan F secara serentak,nanti dia akan keluar pop-up,dan korang cuma letak jew code yang aerol beri tadi)

h2 {

3.kalau dah jumpa code tadi di html korang,aerol nak korang salin code dibawah,dan paste ianya dibawah code h2 { yang aerol ajar tadi.



background:url("http://1.bp.blogspot.com/-a8xKg2Zah2A/TbErOTfZHmI/AAAAAAAAAhk/lGV7s1EAKfY/s1600/widget.jpg");
border: solid 2px #9b00fd ;
 /* the border will curve into a 'D' */
  -moz-border-radius: 3px 3px;
        border-radius: 3px 3px;
margin:5px 5px;
padding:10px;
}


4.kalau nak mengubah gambar background tu,korang cuma tukar tulisan yang bewarna biru tu,dan nombor yang warna merah tu pula korang boleh tetap kan pada angka 10 atau apa sahaja.. .nanti kotak background boleh diubah dari lengkung,petak dan sebagainya ^^ ..


5.okeyh lr,aerol rasa sampai sini jeww yang aerol nak ajar ^^ ..aerol harap kalau ada apa-apa korang boleh bagi tau aerol yea,sebabnya aerol ni kadang kala buat silap..haha



9 ulasan:

mr.indiependent berkata...

pehh !!!terbaik rrr !!!! tengs share !!

Aerol Hafiezi berkata...

@mr.indiependent

hehehe,,sama3

Mrs. Farhan berkata...

Aerol, nice info. Nak amek gmbr ek?? Amek je la aerol. =)

http://sayasibudakopto.blogspot.com/2011/06/doktor-tolong-saya.html?showComment=1307069701298#c8261531999648659517

Aerol Hafiezi berkata...

@Mrs. Farhan

sama2 yea :D .. . :D

Mr AA berkata...

thanks ya..
sy follow sekali :)

::mak incik:: berkata...

thanks erol..... huhu... nanti bagi la lagi tutorial ape2 ek... ;)

Aerol Hafiezi berkata...

@::mak incik::

insyallah jika ada keterluangan lagi ^^

iяDiиa berkata...

dekat mn nak cri backgroud ea ?

Aerol Hafiezi berkata...

@iяDiиa

biasa bnyak kt google jew..search by keyword jew

Artikel menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

lik lak,kejap jeww ^^

Daisypath Anniversary tickers