cara-cara nak buat gambar bila diklik menjadi zoom

Assalamualaikum,salam sejahtera dan salam 1malaysia.



.pagi yang indah,udara yang segar,cuaca yang baik telah membuatkan moody aerol bertambah-tambah berbunga lah katakan :D... .hahaha



.okeyh,semalam aerol ada buat tutorial pasal promot link pada kotak komen orang kan :D,so pagi ini dengan berbesar hati aerol nak ajar satu trick cara nak zoom gambar bila korang klick gambar diblog korang.kalau korang still tak berapa faham,cuba korang click pada gambar bawah ni --->















.dah cuba?hehehe. .menarikkan,urmm aerol suka sangat pada gambar-gambar yang di atas ni.sebab aerol akan rasa tenang sangat bila dapat lihat pemandagan macam tu ,ermm bila lah agaknya dapat pergi ke tempat macam tu,kalau pergi nak sangat bawa orang tersayang..who its?erm isteri lr. ..*berangan betul! hehehhe..

.baiklah,kalau rasa dah bekenan gan tutorial ni,alang-alang aerol teruslahkanl lah ke bab tutorial..mula-mula sekali korang pergi ke design/edit html dan cari code dibawah.


</head>
 .untuk permudahkan pencarian,korang tekan saja ctrl dan f secara serentak,dan paste code </head> tadi pada kotak find yang muncul pada screen lappy or komputer korang.



.kalau dah jumpa,korang salin code bawah ni.dan paste sebelum/atas code </head> tadi.



<script src='http://highslide.com/highslide/highslide-full.js' type='text/javascript'/>

<link href='http://highslide.com/highslide/megik.css' rel='stylesheet' type='text/css'/>

<script type='text/javascript'>
//<![CDATA[

hs.graphicsDir = 'http://highslide.com/highslide/graphics/';
hs.allowSizeReduction = false;
hs.showCredits = false;

hs.isUnobtrusiveAnchor = function(el) {

if (el.href && /\.jpg$/.test(el.href)) {
el.className = 'highslide';
return 'image';
}
//insert the if condition code for other extensions like .jpeg, .gif, .png etc.
}

function fixBloggerImages(searchFor, replaceWith) {
var href;
var anchors = document.getElementsByTagName("a");
for(var i = 0; i < anchors.length; i++) {
href = anchors[i].href;
if(href.indexOf(searchFor) != -1) {
anchors[i].href = href.replace(searchFor, replaceWith);
anchors[i].setAttribute("onclick", "return hs.expand(this)");
anchors[i].setAttribute("class", "highslide");
anchors[i].setAttribute("title", "Click to enlarge");
}
}
}

//]]>

</script>



.kemudian tekan save template.jika korang masih lagi tidak faham dengan tutorial aerol ni,korang bolehlah tanya aerol di ruang sosial facebook dan sebagainya tempat yang boleh dihubungi.

25 ulasan:

nukilanaffiza... berkata...

yes.....dah berjaya buat gambar jadi besar..hehehe...thanks aerol....wa cayang lu...

zatie razak berkata...

waa dah bt..thx thx ;)

Aerol Hafiezi berkata...

@nukilanaffiza...

rajen tol bw blog aerol ^^ ..tima kasih nukilan hehehe

Aerol Hafiezi berkata...

@zatie razak

sama2 :)

ZORA berkata...

tutorial trbaik...:P

Belog MTT berkata...

Ko memang kureng asam jerok sbb lambat wat tuto..HEHE
MTT dah lama cari tuto ni..Thanks aerol ! :)

Aerol Hafiezi berkata...

@ZORA

tak sangka zora lepak sini juga :D ... .

Aerol Hafiezi berkata...

@Belog MTT

hehe sorry MTT ..kalau tutorial ni ada sambutan ,insyallah akan bergiat semula mcm dulu :D

nelly berkata...

hebat ko !
=)

Aerol Hafiezi berkata...

@nelly

takda hebat mana pun nelly~
share2 jew.ni pun code org hehehe

Adda berkata...

nak try untuk blogshop adda :)

jom g usha blogshop adda >> LINK

Aerol Hafiezi berkata...

@Adda

okeyh,aerol terjah sana :D

♥ PeLanGie ♥ berkata...

errrrrrr...dah buat, xboleh pon!

Aerol Hafiezi berkata...

@♥ PeLanGie ♥

rileks2. .. .kalau ada amsalah bincang difacebook yea

tia siwon berkata...

huhu . jadi2 ! thanks :)

Aerol Hafiezi berkata...

@tia siwon

sama3 ^^

Nana.Nas berkata...

Menarik :D

Aerol Hafiezi berkata...

@Nana.Nas

cuba lr

SHIEmah Shiemillionaire berkata...

thanks..:)

Aerol Hafiezi berkata...

@SHIEmah Shiemillionaire

welcome shiemah

eykin berkata...

cmne ek nak wt tu??tak pandai la...tolong ajar boleh?kalau tak kisah..

Aerol Hafiezi berkata...

@eykin

bincang di fb ^^

nur rasyidah abdullah berkata...

aerol . tak dapat nak buat la ..

Aerol Hafiezi berkata...

@nur rasyidah abdullah

biat tol =_=

nur rasyidah abdullah berkata...

@Aerol Hafieziiye~ x dpt ..

Artikel menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

lik lak,kejap jeww ^^

Daisypath Anniversary tickers