cara-cara nak buat scrool box di blogger.


semalam da terangkan cara nak letak widget log in blogger di laman blog korangkan..okeh hari ini aku nak kongsi tutorial macam mana nak buat scroll box di blogger seperti gambar dia atas....tutorial ni mungkin tak penting bagi korang,tetapi ada yang tercari-cari tutorial ni..
okeh2,mari ikut langkah2 untuk buat scroll box..

1,buka akaun blogger korang,

2,pergi ke design/add a gadjet/html javascript.

3,salin kord dibawah..

<center><div style="background-color: black; border: 3px solid rgb(204, 204, 204); height: 400px; overflow: auto; padding: 5px; width: 450px;">

AYAT ANDA DI SINI

</div>
</center>


4,click save dan siap


peringatan:
background-color: black; -->korang nampak kan perkataan black ni,korang boleh tukar sendiri dengan warna citarasa korang untuk bckground scroll box
height: 400px; --> ni untuk ketinggian kotak scroll korang
width: 450px --> ni pulak untuk kelebaran scroll box krang.

6 ulasan:

aLiE aLLy berkata...

blh taw apa tujuan sbnr bwat scroll box nie ??

RiaNbow berkata...

tujuan scroll box ni adalah untuk memberi kekemasan pada blog...contoh.. cuba korang pergi ke tutorial radio kat blog nh.korang nmpak kan semua code radio telah discroll boxkan..kalau tidak discrollbox kan mungkin code2 radio tu akan makan ruang..

Datin BERSERI berkata...

nape biler try wat masok kan kod dlm scroll box tu nnti xde kod tp tukar pada ape yg kod tu~~
err..paham x ayat nie??
hehhee

RiaNbow berkata...

faham kak.. .sebenarnye kakak kene encoder dulu code tu.. .lau nk senang kakak gy sini http://www.opinionatedgeek.com/dotnet/tools/htmlencode/encode.aspx
dan paste code,pasuh tekan encode,then akak salin code yg telah di encode..last,kakak paste code tadi kat mne kakak suka..then dia tak kuar lagi da yg mcm kakak mksudkan tu..
tq

..cS.. berkata...

cne nk bt bia dye gerak?

Aerol Hafiezi berkata...

@..cS..

hurmm kene tngok kt tuto marque aerol..cari2 hehehe

Artikel menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

lik lak,kejap jeww ^^

Daisypath Anniversary tickers