cara-cara nak buat favicon di blogger..


Alhamdullilah.... dah beberapa hari saya tak update blogger ni kerana sibuk dengan peperiksaan spm..akhirnya tamat juga peperiksaan,,okeh lrr u all..hari ni saya ingin berkongsi sedikit ilmu blogger cara nak buat favicon diblogger anda..mungkin perkara ni telah ramai yang mengetahui..tapi apa salahnyea kita tunjuk pula pada yang belum tahu lagi (ada benda best,jangan sorok2)hehehhe...okeh,mari ikut langkah2 dibawah..

1,buka akaun blogger anda..

2,pilih halaman blogger anda yang ingin ditukar faviconnya..

3,pergi ke design/edit html..


4,anda cari kord sebiji mcm di bawah...kalau nk senangkan pencarian kord..tekan kekunci di keyboard anda..tekan ctrl dan f secara serentak..nnti akan keluar satu kotak pencarian.anda tinggal paste saja code dibawah ni untuk mencarinya di html..


  </head>


5,lepas jumpa kord tadi..anda salin pula kord yang kedua di bawah..


<link href='http://www.widgetwizard.net/images/rainbow_thumb.png' rel='SHORTCUT ICON'/>


6,anda nampakkan url yang bewarna biru tu..itu adalah imej yang anda nk gantikan sebagai favicon nnti..anda boleh letak imej kesukaan anda,tapi imej mesti lr bersaiz 50x50 ...
kalau nk letak imej kesukaan anda,anda boleh upload imej anda di photobucket atau dimana2 asalkan url hidup..kalau anda seorang pemalas...cari jew imej di google..ehehehe

7,kalau dah ada url favicon anda,gantikan jeww dengan url yang bewarna biru tu..

8,selepas tu anda paste code favicon tadi diatas code </head> yang anda cari distep 5..dan save.

2 ulasan:

aLiE aLLy berkata...

x pham wha mcm mana mw dpt kn favicon .

Aerol Hafiezi berkata...

maaf3..haritu aerol salah code..yg ni aerol dah buat pembaharuan code :)

Artikel menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

lik lak,kejap jeww ^^

Daisypath Anniversary tickers