cara-cara nak buat menu bar horizontal 2

 oke,sebelum ni saya ada buat tutorial tetang perkara yang sama, namun ada yang masih tidak faham dengan code htmlnya..baiklah,kali ini saya akan tunjukkan cara membuat menu bar horizontal edisi kedua saya ;p..ikut langkah dibawah.



1,pergi ke design/add a gadget/html javascript..

2,copy code dibawah >

<ul id='menubar'>
<li><a href='masukkan URL blog anda kat sini'>Home</a></li>
<li><a href=' link 1'>nama link 1</a></li>
<li><a href=' link 2'>nama link 2</a></li>

<li><a href=' link 3'>nama link 3</a></li>

<li><a href=' link 4'>nama link 4</a></li>
</ul>
3,anda nmpak kan perkataan yang bewarna biru tu..anda cuma perlu paste alamat blogger anda sahaja untuk buat tab home..yang bewarna hujau pula untuk buat tab anda,anda perlu meletak nama untuk memaparkan tab..manakala yang bewarna merah pula link untuk menyambung nama perkataan warna hijau tadi..pastikan anda meletak link dengan perkataan yang sempadan bagi tidak mengelirukan pegunjung yang datang ke halaman blogg anda..

4,pastikan anda paste code tadi di bahagian bawah header,rujuk gambar bawah..

 5,jika anda ingin menambah tab,anda hnya perlu menambah code dibawah pada code html yang saya beri distep dua..


<li><a href='masukkan link 4'>nama url 5</a></li>
</ul>
6,pastikan anda padam </ul> pada langkah 2 tadi jika ingin menambah tab baru,dan paste/letak code langkah lima dibawah langakh code 2..
kalau tidak faham,sila leave comment.dan saya akan membantu..

7 ulasan:

geekz36 berkata...

smart2, yg ni jadi macam menu horizontal kat atas ke?

RiaNbow berkata...

tak..yang ni edisi kedua,huhuu yang mcm kat atas uhh edisi pertama..tutorial ada kat sebelah side bar..

.Erin.Cik.Donut. berkata...

yg link merah tu tak berapa fhm la aerol.. huhu.. tolong sye. :)

Aerol Hafiezi berkata...

@.Erin.Cik.Donut.

yang warna merah tu pautan alamat url yang kita nak sampaikan :D.. .contoh http://aerol-rianbow.blogspot.com/

◕‿◕ⓦⓐⓦⓐ ηυŕ ⓚⓔⓒⓗⓘⓚ◕‿◕ berkata...

tak jadi pun .

◕‿◕ⓦⓐⓦⓐ ηυŕ ⓚⓔⓒⓗⓘⓚ◕‿◕ berkata...

tak jadi pun dah 10 kali try

ʎɹɹɐɥ ɥʇǝqɐzılǝ berkata...

tak phm .

Artikel menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

lik lak,kejap jeww ^^

Daisypath Anniversary tickers